19 Şubat 2018

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ocak ayı ihracat rakamlarını Sakarya'daki Toyota fabrikasında açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu...

1 Şubat 2018 Perşembe günü yapılan toplantıya;

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu ve Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Gültepe'nin katılımı ile gerçekleştirilen programa Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Hiroshi Kato ve SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ev sahipliği yaptı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2018 yılının Ocak ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 artarak 12 milyar 198 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2018 Ocak ayı, ihracat tarihindeki en yüksek 3. Ocak ayı oldu. Son 12 aylık ihracat da yüzde 10,1 artarak 158 milyar 4 milyon dolara ulaşırken, miktar bazında ihracat ise Ocak'ta yüzde 9,8 yükselişle 9,7 milyon tona çıktı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre Sakarya Ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre kıyaslandığında yüzde 4.18 artış gösteren Sakarya'nın ihracat performansı 472 milyon 339 bin dolarla yükselmeye devam ediyor.

Sakarya, Ocak rakamlarıyla en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında 7.sırada yer alırken, Sakarya'da üretilen ürünlerle toplamda 24 sektörde yaklaşık 120 ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdürü Kato, Toyota Türkiye'nin 1,8 milyar euroya erişen yatırımıyla bugün 5 binden fazla kişiye istihdam sağladığını belirtti.

Kato, geçtiğimiz yıl itibariyle 280 bin adet düzeyine yükselttiğimiz kapasitemizle bugün Toyota'nın Avrupa'daki en yüksek hacmine sahip durumdayız ifadesini kullandı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu da 2017 yılında otomotiv endüstrisinin 28,5 milyar dolarlık ihracat yaptığını ve 2016 yılına göre %20 artış sağladığını ifade etti.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul da, programda konuşma yaparak Sakarya'nın ihracattaki önemine değindi ve Sakarya'nın ihracat hedefinin en çok ihracat yapan ilk 5 il arasında yer almak olduğunu kaydetti.